Sociālās ietekmes investīcijas Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona valstīs

jūnijs 18, 2018

Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija sadarbībā ar Igaunijas Sociālo uzņēmumu tīklu (Estonian Social Enterprise Network) un Somijas Sociālo uzņēmēju asociācija (Finnish Association for Social Enterprises) izdevusi jaunu publikāciju “Social Impact Investment in the Nordic-Baltic Region” par sociālās ietekmes investīcijām un to potenciālu Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā.

Publikācija apkopo idejas, iespējas, vajadzības un izaicinājumus par sociālās ietekmes investīcijām sociālās uzņēmējdarbības kontekstā, izmantojot praktiskus piemērus no Igaunijas, Latvijas un Somijas. Pētījums ne tikai iezīmē šī brīža situāciju minētajās valstīs, bet arī izvirza kopīgu darbības plānu un soļus šī temata attīstībai.

LSUA direktore Madara Ūlande norāda: “Sociālās ietekmes investīciju joma Latvijā ir maz pētīta un skaidrota, potenciālie investori Latvijā nav pazīstami ar šo konceptu, un līdz šim nav bijuši ieinteresēti ieguldīt sociālajos uzņēmumos. Savukārt sociālajiem uzņēmumiem ir liels izaicinājums domāt par naudu un finansējumu tieši investīciju un investoru griezumā, jo salīdzinoši spēcīgi vēl joprojām darbojas grantu un atbalsta piesaistīšanas pieejas. Esam priecīgi par šo kopējo publikāciju un sadarbību ar kaimiņvalstīm, jo līdzīgi izacinājumi vērojami arī Igaunijā un Somijā. Ceru, ka arī turpmāk varēsim sadarboties ar kaimiņvalstu kolēģiem, lai kopā palīdzētu mūsu sociālajiem uzņēmumiem piesaistīt investīcijas.”

Pētījums angļu valodā pieejams šeit.

Citi noderīgi materiāli par sociālās ietekmes investīcijām: 

Projekta galvenie partneri ir Igaunijas Sociālo uzņēmumu tīkls (Estonian Social Enterprise Network), Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija un Somijas Sociālo uzņēmēju asociācija (Finnish Association for Social Enterprises).  Pētījums tapis reģionālās sadarbības rezultātā, sadarbībā ar Nordic Council of Ministers Igaunijā projekta „Social impact investment regional cooperation plan for Estonia, Latvia and Finland“ ietvaros.