Izsludināta pieteikšanās ikgadējam sociālās uzņēmējdarbības piču konkursam

22 augusts, 2024

Ar mērķi stiprināt un attīstīt sociālo uzņēmējdarbību Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija kopā ar Luminor banku turpina ikgadējo tradīciju un izsludina pieteikšanos sociālās uzņēmējdarbības piču jeb prezentāciju konkursam “Tam labam būs augt 2024”. Arī šogad kopējais balvu fonds – finansējums sociālās biznesa idejas realizēšanai vai organizācijas attīstībai – ir 8000 eiro. Dalība konkursā ir bezmaksas, un pieteikties iespējams līdz 20. septembrim: https://ej.uz/pičs_2024

Konkursā aicināti piedalīties esošie un topošie sociālie uzņēmēji no visas Latvijas. Tie var būt uzņēmumi ar vai bez sociālā uzņēmuma statusa, biedrības un nodibinājumi, kam nepieciešamas finansējums kādas jaunas idejas vai jau esoša projekta realizēšanai. Tāpat var pietiekties individuālas personas, kuras vēl tikai lolo savu sociālās uzņēmējdarbības ideju un meklē tai starta finansējumu. Pieteikt var organizāciju vai biznesa ideju, kas atbilst sociālās uzņēmējdarbības būtībai un definīcijai – ražot preces vai sniegt pakalpojumus ar mērķi risināt kādu sociālo problēmu un radīt labumu sabiedrībai.

Gadu no gada redzam, ka konkursa naudas balva ir nozīmīgs atspēriens gan jau esošajiem, gan topošajiem sociālajiem uzņēmumiem. Turklāt finansējums nav vienīgais ieguvums – konkursa dalībnieki iegūst arī labu publisko redzamību un atpazīstamību, iemācās profesionāli prezentēt savu ideju, kā arī nodibina kontaktus un izveido biznesa sadarbības ar citiem sociālajiem uzņēmējiem. Katru gadu ieviešam arī tematiskos akcentus – šogad konkursa finālā uz specbalvām pretendēs tie esošie un topošie sociālie uzņēmumi, kuru piedāvātais produkts vai pakalpojums ir sociālā inovācija, vai arī tie risina ilgtspējas jauājumus, vērsti uz dabas saudzēšanu un zaļo kursu,”

stāsta Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja Regita Zeiļa.

Konkurss sociālajiem uzņēmējiem sadarbībā ar Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociāciju ir kļuvis par ikgadēju rudens tradīciju. Gadu no gada ir iedvesmojoši iepazīties ar jaunām idejām un apņemšanos īstenot ko sabiedrībai būtisku, aktuālu un pat līdz šim nerisinātu. Priecājamies, ka sociālie uzņēmēji tur roku uz sabiedrības vajadzību pulsa, tādā veidā arī aktualizējot kādu vajadzību un piemeklējot tai risinājumus,” uzsver Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā.

Konkurss norisināsies trīs kārtās. Lai pieteiktu dalību, ir jāizlasa konkursa NOLIKUMS jāaizpilda elektroniska pieteikuma anketa: https://ej.uz/pičs_2024 Konkursa otrajai kārtai tiks virzītas 25 spēcīgākās idejas, kuru autori piedalīsies apmācībās un apgūs pičošanas mākslu. Konkursa fināls notiks 17. oktobrī Rīgā, kur desmit finālisti kāps uz skatuves un piecās minūtēs prezentēs savu ideju konkursa žūrijai un tiešraides skatītājiem visā Latvijā. Konkursa tiešraide būs skatāma portālā “Delfi.lv”. Arī skatītājiem būs iespēja balsot par savu favorītu.

Konkursa noslēgumā divi dalībnieki katrs saņems naudas balvu 4000 eiro apmērā. Uzvarētājus noteiks konkursa žūrija un tiešraides skatītāju balsojums.

Prezentāciju konkurss “Tam labam būs augt” notiek jau piekto gadu. Pērn tajā pieteicās 99 dalībnieki, un finālā uzvaru guva ogrēnietes Zanes Bērziņas sociālās uzņēmējdarbības iniciatīva “Vai viegli uzvilkt bikses?”, kas ražo specializētu apģērbu cilvēkiem ar kustību traucējumiem ar mērķi atvieglot viņu ikdienu un palīdzēt iekļauties sabiedrībā. Par otru uzvarētāju kļuva “BJMK Rokskola” – sociālais uzņēmums no Jelgavas, kas piedāvā alternatīvu mūzikas izglītību atbalstošā vidē.

“Uzvara piču konkursā ir devusi iespēju sapni un ideju pārvērst realitātē – ir nodibināts uzņēmums, kam jau piešķirts sociālā uzņēmuma statuss, izveidota mājas lapa – interneta veikalsvilbers.com, kā arī iepirkti materiāli, izveidotas ražošanas piegrieztnes un prototipi. Pēc konkursa publicitātes mani caur sociālajiem tīkliem ir uzrunājuši neskaitāmi cilvēki,  kuri ļoti gaida šo apģērbu un ir priecīgi, ka beidzot Latvijas tirgū būs šāds produkts, un kāds domā par šo cilvēku vajadzībām,” pēc uzvaras 2023. gada konkursā gandarījumu pauž Zane Bērziņa, sociālā uzņēmuma “Vilbers” dibinātāja.

Konkursa “Tam labam būs augt” mērķis ir veicināt jau esošu sociālo uzņēmumu un jaunu sociālās uzņēmējdarbības ideju attīstību, kā arī pastāstīt par šīm idejām visai Latvijai. Konkursa galvenais partneris ir Luminor banka. Pasākumu atbalsta labdarības veikalu tīkls “Otrā elpa”, portāls “Delfi.lv” un Attīstības finanšu institūcija “Altum”, līdzfinansējot tā norisi no Eiropas Savienības fondu resursiem – Eiropas Sociālā fonda Plus projekts Nr. 4.3.3.3/1/24/I/001 “Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai”.

Papildu informācija: Līga Ivanova, , 26464686